Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení III/03810 Havlíčkův Brod, ul. Mírová a most ev. č. 03810-2
Odesílatel Luděk Rezničenko
Organizace odesílatele Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace [IČO: 00090450]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 10.04.2017 11:07:58
Číslo jednací ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
ID ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
Předmět Vysvětlení / Doplnění / Změna zadávací dokumentace

Dobrý den.
Na základě zaslaného dotazu uchazečem mailovou korespondencí dne 7. 4. 2017 ve 8:09 hod., č.j. 003972/2017, který je přílohou této odpovědi zadavatel odpovídá takto:
Zadavatel není zpracovatelem projektové dokumentace na stavební akci „III/03810 Havlíčkův Brod, ul. Mírová a most ev. č. 03810-2“. Na základě dotazu účastníka požádal odpovědného projektanta o zpracování vyjádření k dotazu od uchazeče, které je uvedeno níže.

Dotaz č.1
Uchazeč při prostudování zadávací dokumentace našel rozpory mezi jednotlivými přílohami, konkrétně „C-3-4-PODELNY A PRICNY REZ MOSTU“, „C-3-16-PUDORYS A PR MOSTU-STAVAJICI STAV“, „C-3-8-TVAR PILIRE P2“, „C-3-9-TVAR PILIRE P3“, „C-3-1-TECHNICKA ZPRAVA“, „C-3-5-PRICNE REZY MOSTU“, soupisem prací a TZ. Přílohy technická zpráva a soupis prací popisují repasování stávajících ložisek na vnitřních podpěrách v kombinaci s novými elastomerovými ložisky pouze na krajních opěrách. Oproti tomu výkresové přílohy jsou vytvořeny jako by se jednalo kompletní výměnu stávajících ložisek na opěrách i pilířích za nová elastomerová ložiska osazovaná na ŽB bločky. Uchazeč usuzuje na tuto skutečnost z důvodu použití stejné grafické značky pro ložiska na kompletní spodní stavbě a z prověření výškových poměrů na vnitřních podpěrách tj. stávající ložiska se z důvodu jejich konstrukční výšky nevejdou mezi NK a podložiskové bločky při dodržení navržené nivelety na mostě. Žádáme zadavatele o jednoznačné řešení uložení NK na spodní stavbu a úpravu zadávací dokumentace.
Odpověď:
V projektové dokumentaci DSP+PDPS jsou navržena nová ložiska nad opěrami 01. a 04. mostu jako elastomerová. Nad mezilehlými podporami jsou navržena stávající repasovaná ložiska pevná I.P. nad pilířem P2 a to na konci n.k. pole 1. a nad pilířem P2 v poli 2 a nad pilířem P3 pak stávající repasovaná ložiska I.V. Takto je podrobně popsáno v technické zprávě a to kapitole 4.2.4.4. s odpovídajícími položkami soupisu prací.
Pochopitelně ve výkresové dokumentaci jsou zakreslena ložiska v citovaných výkresech pouze schematicky s tím, že pod ložiskem je nakreslen ložiskový blok a konstrukce vlastního lořiska. Skutečná poloha a rozměr těchto konstrukcí bude řešen v RDS dokumentaci na základě rozsahu obourání konstrukcí opěr a mezilehlých podpor. V RDS dokumentaci pak bude dán přesný rozměr bloků, podlití a konstrukce ložisek. Bude tak tudíž reagováno na stav stavby a dodávku elastomerových ložisek dodavatelem v případě uložení na opěrách mostu.
Z hlediska výkazu výměr je v PDPS uvažováno dle předpokládaných a navržených rozměrů konstrukcí v PDPS dokumentaci. Skutečné množství kubatury ložiskových bloků bude pak korigováno v RDS dokumentaci a ve výkazu výměr RDS.
V případě, že bude nutný posun nivelety nosné konstrukce a konstrukce vozovky na mostě a předmostí z důvodu konstrukční výšky ložisek, bude tak provedeno v RDS s tím, že v PDPS je dostatečné množství kubatur a výměr pro logický posun a úpravu.
V zadávací dokumentaci PDPS se nebude provádět žádná úprava.
Dotaz č.2
V rámci zadávací dokumentace je řešena položka SO201 č. 95 kód 626111 „REPROFILACE PODHLEDŮ, SVISLÝCH PLOCH SANAČNÍ MALTOU JEDNOVRST TL 10MM“ pro sanaci NK, a to pro vnější povrch NK (50% celkové vnější plochy) tak i pro povrch nosníků v dutinách (5% celkové vnitřní plochy). Dle názoru uchazeče je nutné rozdělit položku pro tento typ sanace samostatně pro vnější a vnitřní povrch nosníku (dutina), a to z důvodu, že každá sanace obsahuje jiné vedlejší náklady např. vnější povrch (náklady na lešení, plošinu, atd.) pro vnitřní povrch (náklady na osvětlení, ventilaci atd.) Prosíme zadavatele o úpravu soupisu prací dle uvedené argumentace.
Odpověď.
Uchazeč je v dané položce obeznámen se skutečností, že se předpokládá sanace 5 % vnitřní plochy dutin nosníků v dané položce. Náklady plynoucí s realizací těchto sanačních prací v dutinách nosníků budou zahrnuty do uvedené položky 626111.
PDPS dokumentace se tímto dotazem nemění.
Dotaz č.3
V technické zprávě (C-3-1-TECHNICKA ZPRAVA) je na straně 21 uvedeno: „Rozdělení nosné konstrukce na dvě poloviny se předpokládá mezi nosníky 5. a 6.. Nadělení konstrukce je navrženo vybourání horní i dolní desky mezi přírubami nosníků. Demolice bude provedena tak, že výztuž z nosníků bude ponechána stávající bez jejího porušení. K rozdělení nosné konstrukce nebude tedy použito řezání ale vybourání. Pro tyto práce bude vypracován TeP dodavatele, který bude odsouhlasen AD.“ Uchazeč se z vlastní zkušenosti domnívá, že projektantem navržené bourací práce pro dolní desku mezi přírubami nosníků jsou technologicky náročné (pravděpodobně ruční => nezohledňuje soupis prací) a přesto nebude docíleno bezkolizní rozpojení nosné konstrukce před vlastními manipulacemi tj. dobetonávka mezi nosníky byla pravděpodobně provedena na petlicový styk. Uchazeč žádá zadavatele o uvážení změny technologie dělení konstrukce, která povede k časové úspoře a lepšímu technickému řešení (např. řezání NK). Uchazeč žádá o aktualizaci soupisu prací, a to na ruční vybourání popřípadě jinou technologii.
Odpověď.
Práce s vybouráním spojů mezi nosníky jsou zahrnuty v soupisu prací v demoličních pracích železobetonových konstrukcí položka 96616. Demoliční práce pro rozdělení nosné konstrukce budou zahrnuty v této položce tak aby došlo k jejich nejšetrnější realizaci. Technologie provedení těchto prací bude navržena dodavatelem v TeP a odsouhlasena AD a TDI. Technologie a realizace daných prací nebude mít vliv na cenu dodavatele daných položek a nebude vyvolávat nové položky. Práce a technologie bude tedy zahrnuta v uvedených položkách soupisu prací PDPS.
PDPS dokumentace se tímto dotazem nemění.
Dotaz č.4
Na výkresu E-4-POSTUP VYSTAVBY-PRICNY REZ MOSTU je zobrazena ocelové konstrukce pro dočasné vedení sítí (SO430; SO460), která je kotvena k NK skrz dolní přírubu prefabrikovaných nosníků. Uchazeč se domnívá, že toto kotvení může narušit kabely (lana) podélného předpětí. Uchazeč žádá o jiné technické řešení této dočasné ocelové konstrukce.
Odpověď.
Ve výkresové příloze E-4 – Postup výstavby – příčný řez mostu. Je zakreslena konstrukce pro vynesení dočasných vedení inženýrských sítí schematicky. Ze zkušenosti projektanta je takto navržená konstrukce realizovatelná, což je doložitelné jinými již realizovanými stavbami. Tato příloha ovšem slouží dodavateli k ocenění ZOV souvisejících s danou problematikou převedení inženýrských sítí po okraji nosné konstrukce, která umožňuje i manipulaci s ní. Dodavatel ve své nabídce případně nadvrhne jiné technické řešení zavěšení a vynesení dočasných vedení přeložek inženýrských sítí tak, aby jejich konstrukce splňovala bezpečné jejich převedení přes stavu a zároveň nedošlo její instalací k narušení konstrukce podélného předpětí betonových nosníků I-73. Tyto práce budou zahrnuty dodavatelem do nabídky stavby a objektu.
Navržené řešení dodavatele bude předloženo jako TeP před realizací těchto prací ke schválení AD a TDI.
PDPS dokumentace se tímto dotazem nemění.

S pozdravem
Luděk Rezničenko